Visie & Pedagogisch werkplan
Pedagogisch werkplan inleiding:
Ik wil positief bij dragen aan de ontwikkeling van kinderen en wil kinderen ontwikkelingskansen bieden om goed toegerust aan de samenleving te kunnen deelnemen. Een gastouderopvang van goede kwaliteit en met een eigentijds herkenbaar aanbod. Daarom vind de opvang plaats in een veilige, stimulerende en gezonde omgeving, waaraan alle kinderen kunnen deelnemen en waar zij met plezier naar toe kunnen gaan. Ik werk volgens het "kind volgend beleid", dat houdt in dat ik de behoeftes van het kind volg en daar mijn acties op afstem. Het kind moet zich op zijn eigen tempo kunnen ontwikkelen in zelfstandigheid, zelfvertrouwen creativiteit en flexibiliteit.
Kinderen komen tot bloei in een omgeving waar zij zichzelf kunnen zijn, zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en betrokken zijn. Een omgeving waar zij steun ondervinden en zich verbonden voelen met de kinderen, volwassenen en de wereld om hun heen. Positieve en warme relaties dragen bij aan hun gevoel van emotionele veiligheid en passen bij hun behoefte om “erbij te horen”. Een kind voelt zich veilig en geborgen als het welkom is, getroost wordt bij verdriet, hulp krijgt als iets zelf (nog) niet lukt en eten en drinken krijgt als het honger en dorst heeft.
Daarom biedt ik:
* Kind volgend beleid.
* Ritme en structuur.
* Activiteiten aangepast aan de leeftijd van het kind.
* Ruim aanbod van speelgoed.
* Veel aandacht, liefde en zorg voor het kind.
* Positieve benaderingswijze naar het kind en de ouders.
* Oplossingsgericht denken en handelen.
* Open communicatie naar het kind en de ouders.
* Flexibiliteit.
* Rust, reinheid en regelmaat.
In een veilige, gezonde en stimulerende omgeving bied ik kinderen ruimte, waarin zij kunnen ontdekken, spelen, anderen ontmoeten, plezier hebben en zich ontwikkelen naar eigen aard, manier en tempo, ik begeleid kinderen daarbij en verzorg hen met aandacht.
Mijn uitgangspunt daarbij zijn de 4 pedagogische basisdoelen van Prof. Dr.J.M.A Riksen -Walraven die ook in de Wet Kinderopvang staan genoemd:
- Het bieden van emotionele veiligheid.
- Bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling.
- Bijdragen aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
- Kennismaken met de cultuur van de samenleving en het overdragen van normen en waarden.
- Het bieden van emotionele veiligheid.
Het is belangrijk voor uw kind dat het zich snel thuis voelt en lekker mee kan spelen met de rest. Ik zal de eerste tijd daarom ruim aandacht geven aan zijn/haar behoeftes, samen spelen, speelgoed aanbieden, troosten bij verdriet en nabijheid. Ook mag uw kind uiteraard iets van huis meenemen wat voor hem/haar belangrijk is en vertrouwd voelt. Om zich te kunnen ontwikkelen, moet een kind zich -emotioneel- veilig en geborgen voelen. Dat is de basis. Dan pas kan het kind vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs ontwikkelen. Ik als gastouder ga een vertrouwensband opbouwen met het kind en draag bij aan de veilige basis waar vanuit het kind kan opgroeien tot een zelfstandig en evenwichtig individu met respect voor zichzelf en anderen.
2. Bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling.
Elk kind is uniek en uniek in zijn/haar ontwikkeling. Ik volg deze ontwikkeling en speel daar zo nodig op in, wat zijn de interesse?, waar speelt hij/zij graag mee?/ moet ik nog iets aanschaffen om de ontwikkeling verder te stimuleren?. Kinderen die extra steun nodig hebben, krijgen speciale aandacht in de vorm van taalstimulering en spel. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen is de basis om de persoonlijke ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied goed te ontwikkelen.
3. Bijdragen aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
Ik heb kennis van de ontwikkeling van de kinderen in verschillende leeftijden en weet in welke ontwikkelingsfase het kind zit. Kunnen kinderen al samen spelen of spelen ze naast elkaar? Activiteiten ondernemen is belangrijk voor het sociale aspect en geeft een saamhorigheidsgevoel. Ik biedt duidelijkheid aan de kinderen door het bieden van een dagindeling, door het bieden van structuur en door uit te leggen waarom iets wel of niet mag en ik luistert naar de mening van het kind. Er word geleerd dat we samen spelen en samen delen, opruimen en samen eten.
- Kennismaken met de cultuur van de samenleving en het overdragen van normen
en waarden.
Ik zorg ervoor dat regels en omgangsvormen duidelijk en bekend zijn en waarbij respect voor elkaar en ieders eigenheid steeds het uitgangspunt vormt. Ik leg de kinderen uit waarom regels en omgangsvormen er zijn, passend bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Ik zie erop toe dat regels, afspraken en omgangsvormen worden nageleefd. We stimuleren in positieve zin, maar ik grijp in als er onwenselijke situaties ontstaan. Ongewenst gedrag zal ik op een positieve wijze om buigen naar gewenst gedrag, ik benader ieder kind op een positieve wijze. Een positieve sfeer is een voorwaarde voor een geslaagde dag. Door met elkaar regels af te spreken wordt een positieve sfeer bevorderd. Elk kind weet wat wel en niet mag. Er wordt niet geschreeuwd en ruzies worden vreedzaam opgelost. Zo wordt het respecteren van normen en waarden vanzelfsprekend.
Pedagogisch werkplan.
1. Het bieden van emotionele veiligheid.
1.1 In de interactie tussen mij en het kind en de groep.
Een gastouder zorgt voor emotionele veiligheid, het is belangrijk voor uw kind dat het zich snel thuis voelt, lekker in zijn vel zit en mee kan spelen met de rest. Ik als gastouder ben het vaste gezicht voor uw kind en voer de dagelijkse taken uit. Ik zal de eerste tijd daarom ruim aandacht geven aan zijn/haar behoeftes, samen spelen, speelgoed aanbieden. Ook mag uw kind uiteraard iets van huis meenemen wat voor hem/haar belangrijk is en vertrouwd voelt. Om zich te kunnen ontwikkelen, moet een kind zich emotioneel veilig en geborgen voelen, dat is de basis, dan pas kan het kind vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs ontwikkelen. Ik als gastouder draag graag bij aan de veilige basis waar vanuit het kind kan opgroeien tot een zelfstandig en evenwichtig individu met respect voor zichzelf en anderen.
1.2 In de binnen- en buitenruimte:
Ik zorg voor de basisbehoeftes, op vaste tijden gaan we eten, fruit, lunch en tussendoortje. Ieder kind heeft zijn eigen slaapzak en slaapplek op de bovenverdieping, dit zorgt voor duidelijkheid en rust. De kinderen worden op tijd verschoont op vaste tijden en er zijn vaste plastijden als de kinderen net zindelijk zijn, indien nodig word er tussendoor verschoont en een plasronde gehouden.
De kinderen verblijven met mij op de begane grond in de woonkamer, de keuken is afgesloten en de kinderen weten dat ze daar niet hoeven te komen. In de woonkamer staat een kindertafeltje en 4 stoeltjes voor de oudere kinderen, tevens is er een box, speelkleed, wipstoel en eetstoel aanwezig voor de baby’s Er is genoeg speelgoed aanwezig voor iedere leeftijd, iedere week doe ik aan rotation van het speelgoed zodat er genoeg aandacht is voor het ontwikkelen en stimuleren van het spelen.
De buitenruimte is afgesloten door middel van een schutting achter huis en een tuinhekje voor huis die op slot kan. Vanuit het huis kunnen we de speeltuin zien en daar dus heerlijk spelen onder mijn toezicht. De opvangruimte binnen is schoon en veilig er word dagelijks stof gezogen en gedweild en de stopcontacten zijn afgesloten.
1.3 Door middel van activiteiten:
Door een vaste dagindeling is een dag voorspelbaar voor kinderen wat heel belangrijk is. Op speciale dagen, denk aan feestdagen worden er diversen knutselactiviteiten aangeboden, dit word onder toezicht gedaan. Het materiaal is veilig en voldoet aan een keurmerk. Al de activiteiten worden voorbereid en begeleid, er word gestimuleerd om zelf de activiteit uit te voeren en zo nodig help ik of geef ik aanwijzingen. Buiten de speciale dagen en feestdagen word er vrij gespeeld en gebouwd met de blokken.
1.4 door middel van spelmateriaal:
De zelfstandigheid van de kinderen word gestimuleerd en er worden regelmatig complimenten gegeven. Ik ondersteun de kinderen als daar behoefte aan is en het spelmateriaal is afgestemd op de leeftijd en behoeften van het kind. Er is voor elke leeftijd spelmateriaal en voor de allerkleinsten sensomotorisch spelmateriaal om hun motoriek te stimuleren. Buitenspeelgoed om voor in de tuin of om mee te nemen naar de speeltuin is er ook, denk aan loopfiets, driewielers, ballen etc….
2. Bijdragen aan de persoonlijke competentie.
2.1 In de interactie tussen mij en het kind en de groep:
Elk kind is uniek en uniek in zijn/haar ontwikkeling. Ik volg deze ontwikkeling en speel daar zo nodig op in, wat zijn de interesse?, Kinderen die extra steun nodig hebben, krijgen speciale aandacht in de vorm van taalstimulering en spel. Een kind heeft rust nodig om zich te ontwikkelen, de rust geef ik door structuur en regelmaat aan te bieden in mijn opvang, het is duidelijk voor een kind hoe de dag verloopt en dat bepaalde activiteiten op vaste tijden plaats vinden.
Bij mij in de groep spelen kinderen van verschillende leeftijden grotendeels samen zodat ze van elkaar kunnen leren. De jongere kinderen leren oplossingen en regels van de oudere kinderen, andersom leren de oudere kinderen rekening te houden met de jongere kinderen en ze leren geduld te hebben en uitleg te geven. Ik observeer en ondersteun de kinderen hierbij, ik kijk naar wat het kind kan en waarin ik hen kan begeleiden.
2.2 In de binnen- en buitenruimte:
Waar speelt hij/zij graag mee?/ moet ik nog iets aanschaffen om de ontwikkeling verder te stimuleren?. Ik zorg dat de ruimte en spelmateriaal uitdagend genoeg is. Buiten is een speeltuin om lekker te ravotten en voor in de tuin heb ik voertuigen en fietsjes om op te spelen en een zandbak en watertafel voor de motorische ontwikkeling. In huis kan de tafel weggezet worden en dan kunnen de kinderen op een kleed spelen met de stapstenen of de speelboog dit vergroot hun grove motoriek. Voor de fijne motoriek zijn er blokken die gestapeld kunnen worden, duplo en een speeltafeltje.
1.3 Door middel van activiteiten:
Tijdens feestdagen word er op thema geknutseld, kerst, Pasen, maar ook moeder en Vaderdag. Verder word er tussendoor geknutseld of gekleurd. Boekjes lezen en zingen stimuleert de taalontwikkeling. Veel praten en uitleggen hoe iets werkt of moet is belangrijk, kinderen leren door te proberen en na te doen.
1.4 door middel van spelmateriaal:
Regelmatig word er nieuw spelmateriaal aangeboden om de ontwikkeling en interesses te stimuleren. Verschillend bouw materialen, open eind speelgoed, knutsel en tekenmateriaal. Bij mooi weer zijn we buiten te vinden voor huis of in de speeltuin waar ze ook met verschillend buitenspeelgoed kunnen spelen.
3. Bijdragen aan het ontwikkelen van sociale competentie.
3.1 In de interactie tussen mij en het kind en de groep:
Ik heb kennis van de ontwikkeling van de kinderen in verschillende leeftijden en weet in welke ontwikkelingsfase het kind zit. Kunnen kinderen al samen spelen of spelen ze naast elkaar? Activiteiten ondernemen is belangrijk voor het sociale aspect en geeft een saamhorigheidsgevoel. Ik biedt duidelijkheid aan de kinderen door het bieden van een dagindeling, door het bieden van structuur en door uit te leggen waarom iets wel of niet mag hebben de kinderen houvast. Sommige kinderen vinden het moeilijk om contact te leggen met anderen, deze kinderen krijgen extra hulp bij de interactie met een ander kind. We gaan samen een activiteit ondernemen of hebben een gezellig gesprekje. Ik let hierbij wel op dat het kind niet overdonderd wordt.
Ik laat de kinderen eerst zelf iets proberen en reageer positief als iets gelukt is, daardoor zullen ze sneller iets zelf gaan proberen en het vergroot hun zelfvertrouwen. Eerst luisteren naar een kind en dan pas advies geven is belangrijk, zo voelt een kind zich gehoord. Ik laat de kinderen zoveel mogelijk samen spelen en conflicten laat ik ze eerst zelf oplossen voordat ik ingrijp en kies geen partij. Ik geef het goede voorbeeld in de interactie met de kinderen, bedank ze voor iets en geef complimenten. Ik luister aandachtig en help ze om hun behoeftes te uiten zonder andere kinderen aan te vallen.
3.2 In de binnen- en buitenruimte:
Binnen in huis geef ik de kinderen de mogelijkheid om samen te spelen, hierdoor leren ze belangrijke sociale vaardigheden zoals leren delen, conflicten oplossen en overleggen. Ik leer ze om elkaar te respecteren en stimuleer het contact onderling. Het spelen gebeurt in de woonkamer waar divers speelmateriaal voor ze klaar staan. Ook staat er een tafeltje met stoeltjes waar ze aan kunnen zitten om te spelen of te eten.
3.3 Door middel van activiteiten:
Van spelletjes samen spelen leren ze spelregels, om te wachten op hun beurt en winnen en verliezen. Samen spelletjes spelen vergroot hun samenhorigheid en het samen spelen en delen. Kinderen leren het meeste door zelf te doen en zelf te ontdekken. Ik stimuleer kinderen om eerst zelf iets te proberen en moedig ze daarbij aan, wil het echt niet lukken dan laat ik ze zien hoe het moet en laat ze dan weer proberen, wil het echt niet lukken dan ondersteun ik ze en help ik een handje. Voorwaarde is dat kinderen eerst zelf proberen en dat ik daarna pas help.
3.4 door middel van spelmateriaal:
Samen bouwen met blokken of rijden met autootjes en een parcours uitzetten leert kinderen om samen te werken en te delen. Ook zijn er spelletjes, keukenspulletjes, autootjes, knutselspulletjes aanwezig. Voor buiten hebben we een zandtafel, loopauto’s, fietsjes etc. Regelmatig in de speeltuin spelen is ook belangrijk en gelukkig hebben we die op loopafstand.
4. Kennismaken met de cultuur van de samenleving en het overdragen van normen en waarden.
4.1 In de interactie tussen mij en het kind en de groep:
Ik zorg ervoor dat regels en omgangsvormen duidelijk en bekend zijn en waarbij respect voor elkaar en ieders eigenheid steeds het uitgangspunt vormt. Wat is het verwachtingspatroon van het sociale gedrag, ik leg de kinderen uit waarom regels en omgangsvormen er zijn, passend bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Ik zie erop toe dat regels, afspraken en omgangsvormen worden nageleefd. We stimuleren in positieve zin, maar ik grijp in als er onwenselijke situaties ontstaan. Ongewenst gedrag zal ik op een positieve wijze om buigen naar gewenst gedrag, ik benader ieder kind op een positieve wijze. Een positieve sfeer is een voorwaarde voor een geslaagde dag. Door met elkaar regels af te spreken wordt een positieve sfeer bevorderd. Elk kind weet wat wel en niet mag. Er wordt niet geschreeuwd en ruzies worden vreedzaam opgelost. Zo wordt het respecteren van normen en waarden vanzelfsprekend.
4.2 In de binnen- en buitenruimte:
In de binnen en buitenruimte word er normaal en goed omgegaan met elkaar en het speelgoed. Er word niet geslagen of gegooid met het speelgoed en we ruimen na gebruik alles weer op. Er word niet getrokken of geduwd en als er een conflict ontstaat lossen we dit samen op. In de opvang leren de kinderen dat we samen spelen en samen delen. Dit betekent dat we het speelgoed samen delen, maar dat we niet mogen afpakken van elkaar. In de dagelijkse omgang gebeurt dit in de leeftijd van 0 tot 4 regelmatig omdat ze dit nog moeten leren. Mocht er een conflict voorkomen waarbij kinderen ruzie hebben of er wordt afgepakt zal er uitgelegd worden wat het ongewenste gedrag is, en hoe we dat op kunnen lossen. Er word geleerd dat als we een ander verdrietig hebben gemaakt onze excuses aan bieden en eventueel een handje of en knuffel word gegeven.
4.3 Door middel van activiteiten:
We praten over het gezin, zusjes en broertjes, papa en mama en over de dieren die in huis en buiten leven. Bij verjaardagen staan we even extra stil en vieren we dit, elk kind krijgt een cadeau afgestemd op zijn leeftijd en interesses. Bij een afscheid krijgt ook elk kind een afscheidscadeau.
4.4 door middel van spelmateriaal:
Al het speelmateriaal blijft netjes en gaan we normaal mee om. Wat kapot is word weggegaan en eventueel vervangen. Er word niet gegooid met speelgoed. De norm is "samen spelen, samen delen" dat word geleerd in de opvang en is een uitgangspunt om normen aan te leren. De kinderen leren wat wel en niet mag. Er zijn veel ongeschreven gedragsregels: je mag een ander geen pijn doen, samen delen, om de beurt ect. Spelenderwijs en in de dagelijkse omgang met de kinderen probeer je ze dit bij te brengen. Dit basisdoel is de kern van de opvoeding. Je laat kinderen kennismaken met grenzen, normen en waarden maar ook met omgangsvormen in onze samenleving.
De kinderen leren om met respect met elkaar om te gaan en ieder in zijn waarden te laten. Zo leren we dat ieder kind zelf mag spelen met wat hij/zij wilt en dit mag doen zonder dat iemand anders het afpakt of raar vind. Er word geleerd om dankjewel en alsjeblieft te zeggen als je iets wilt geven of je krijgt iets van iemand. Op deze manier worden er in kleine simpele stapjes geleerd wat normen en waarden zijn en hoe we elkaar respecteren in de maatschappij.
Voorbeeld dagindeling:
Deze dagindeling is bij benadering, De baby's draaien uiteraard nog niet volledig in dit schema mee. Zij volgen zoveel mogelijk hun eigen ritme en het ritme dat zij thuis gewend zijn.
7:30u/9:00uu: De kinderen worden gebracht tussen deze tijden en er is eventueel een kort overleg met de ouders.
9:00u/10;00u: In dit uur is het vrij spelen voor de kinderen en de jonge baby's gaan even slapen.
10:00u/10:30u: Fruit eten en drinken, voor de baby's een fles of fruithapje.
10:30u/11:30u: Bij mooi weer gaan we buiten spelen bij slecht weer gaan we vrij spelen/ knutselen/ kleuren/bouwen met blokken etc.
11:30u/12:30u: Gezamenlijk lunchen en drinken we water/ melk of sap.
12:30u/14:30uu: Verzorgingsmoment en gaan de kindjes die s'middags nog slapen klaarmaken voor het middagdutje. Voor de grote kindjes die niet meer slapen is er tijd voor een rustige activiteit of lekker vrij te spelen.
14:30u/15:00u: Tijd voor drinken een koekje/rozijntjes of iets anders lekkers.
15:00u/16:30u vrij (buiten) spelen/ knutselen/ kleuren/bouwen met blokken etc.
16:30u/17:30u: De kinderen eten nog een soepstengel tot zij ook gehaald worden.
Verder werk ik via het Pedagogisch beleid van het GOB GoMatch.
Geregistreerd KVK: 88051374
Maak jouw eigen website met JouwWeb